Elementen die de waarde van bouwgrond bepalen

27/10/2018
Door Jolien Borra

Een bouwgrond aankopen is een grote investering. Er bestaan echter geen algemene prijzen voor bouwgronden. Integendeel, er zijn vele elementen die invloed hebben op de waarde van het stuk grond dat je voor ogen hebt. Maar hoewel de prijs van een stuk grond verschilt van gewest tot gewest, van provincie tot provincie en van gemeente tot gemeente, toch is er een gelijke: in het algemeen zijn de prijzen tijdens de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen.

Het aantal vierkante meter en de regio bepalen voor het grootste deel de prijs van een bouwgrond. Zo kostte in 2016 een vierkante meter bouwgrond in Vlaanderen ongeveer 237 euro en betaalde je in het Brussels hoofdstedelijk gewest maar liefst 619 euro. De duurste bouwgronden liggen in Watermaal-Bosvoorde (1.101 euro), Sint-Jans-Molenbeek (924 euro) en Knokke-Heist (892 euro). Binnen de gemeentes zelf kunnen er tot slot ook nog verschillen optreden. Het is vooral belangrijk om een idee te vormen van de gangbare prijs in regio waar je een stuk grond wenst te kopen. Zo heb heb je een houvast om in de omgeving gronden met elkaar te vergelijken.

Ander cruciale elementen zijn de ligging en fysieke eigenschappen van het perceel. Voor een plekje in of nabij de stads- of dorpskern moet je natuurlijk wat meer neertellen dan voor een afgelegen bouwgrond en de prijs van vlakke gronden zonder hellingen en oneffen stukken zal sneller oplopen. Oneffen gronden vereisen vaak lastige en dure funderingswerken, wat het stuk grond minder aantrekkelijk maakt. Ten slotte speelt ook de vorm van de grond een rol. Rechthoekige percelen zijn logischerwijs veel populairder dan, bijvoorbeeld, driehoekige of willekeurige percelen.

Ben je actief op zoek naar een grond of wil je jouw grond verkopen? Bepaal op voorhand hoeveel je totaalbudget is (of hoeveel je voor je grond zou willen ontvangen) en hou hierbij rekening met de extra kosten zoals registratiekosten en notariskosten. Weet ook dat 300 vierkante meter in het algemeen de ondergrens is qua oppervlakte voor een perceel bouwgrond. In de 'goedkope' regio's betaal je hier vlot 50.000 euro voor terwijl je in de 'dure' regio's makkelijk het dubbele zal neertellen.

Op zoek naar een partner om uw grond of site te verkopen of ontwikkelen? Laat het ons weten. Het ontwikkelen van braakliggende gronden en het omvormen van bestaande sites tot nieuwe kavels is de essentie van LANDMAAT.

elementen waarde bouwgrond

Over Jolien Borra

Mijn naam is Jolien Borra en ik ben dossierbeheerder bij Landmaat. Mijn vrienden kennen mij als fervent reiziger, maar ik kan evengoed genieten van een weekendje in eigen land. Daarnaast hou ik ook van kindjes. Gedrevenheid is zonder enige twijfel mijn sterkste eigenschap.

jolien@hectaar.be

Op zoek naar bouwgrond?
Op HECTAAR.BE vindt u een mooi aanbod.

Gronden te koop »